Den livsvigtige samtale

Den sidste samtale handler ikke om din pårørende med demens' sidste timer her i livet. 

Jeg taler om tiden - som ligger fra diagnosen bliver stillet og frem i tiden - hvor demenssygdommen endnu ikke helt har frastjålet din pårørendes fulde hukommelse og bevidsthed.

Tiden, hvor det stadigt er muligt for dig som pårørende at føre en nærværende dyb samtale med din pårørende med demens.

Vær opmærksom på, at som tiden skrider frem, og sygdommen udvikler sig, bliver det sværere at føre samtalen. Så det er nu, jo tidligere i sygdomsforløbet destro bedre, at du tager din demensramte pårørende i hånden og tager den sidste samtale - den livsvigtige samtale.

Skriv ned undervejs, hvad der kommer op i samtalen. Måske I laver aftaler. Måske har din demente pårørende særlige ønsker, som denne ønsker opfyldt og/eller efterlevet på et senere tidspunkt, hvor han eller hun ikke er i stand til at sætte ord på disse.

Ja! Det virker skræmmende og angstfuldt, måske ligefrem smertefuldt at tage dén samtale - snakken hvor I ser hinanden i øjnene og udveksler de vigtige oplysninger og informationer med hinanden.

Jeg opfordrer til, at du tager samtalen med din demente pårørende af livsvigtige og etiske grunde:

  • I gennemlever værdifulde minder med og om hinanden
  • I får sjælefred
  • I får mulighed for at skrive den demensramte sidste ønsker ned - den sidste vilje!
  • I tager stilling til flere af livets mere praktiske aspekter senere hen i sygdomsforløbet
  • Det føles rart og betryggende at vide, hvad din demente pårørende ønsker sig
  • Din pårørende føler sig set og bliver inddraget i beslutningerne omhandlende sit eget liv
  • I får mulighed for at tage afsked med hinanden og sige ordentligt farvel til hinanden
  • Med samtalen kan din pårørende opleve en lettelse og give slip på eventuelle bekymringer - som senere hen i sygdomsforløbet kan vise sig som vrede og i væreste fald medvirke til, at din pårørende "skælder ud" ved at reagere udadvendt eller slå ud efter personalet eller andre beboere på plejecentret 

 

Overvej at tage en tredjepart med til samtalen, hvis det gør det nemmere for dig at gennemføre samtalen, og hvis det føles trygt for alle parter.