Plejekrævende

For mange mennesker med en demenssygdom kommer der et tidspunkt, hvor flytning til et plejecenter synes uundgåeligt. Din pårørendes demenssygdom kan være så fremskreden, at fuldtidspleje synes det eneste rigtige at gøre, omend beslutningen herom er umådelig stor og følelsesmæssig smertefuld. 

Du er ikke alene om at synes, at flytning af din pårørende med demens er en ubærlig tanke. Nogle pårørende insisterer på selv at passe sin demente pårørende i eget hjem eller udsætter flytningen gang på gang. 

For nogle pårørende er flytningen af den demente fyldt med skyld og skam. De ser flytningen som et personligt nederlag og et tegn på, at de ikke er i stand til at passe og pleje den demente længere.

Tanken om, at overlade plejen til andre professionelle er følelsesmæssig svær. Det skal anerkendes og forstås. Ofte siger de pårørende efterfølgende, at de burde have taget imod hjælp udefra og også have flyttet deres demente pårørende til et plejecenter langt tidligere i forløbet. De var usikre på, om tidspunktet nu også var det rette tidspunkt i forhold til demenssygdommens tag på deres pårørende.

 

Det er ikke ualmindeligt, at tanker som disse strejfer dig som pårørende, når talen falder på flytning til plejecenter:

  • "Hvad nu hvis personalet på plejecenter ikke gør det godt nok? Der er jo løbende udskiftning af personale".
  • "Ingen kender den demente så godt som mig!" 
  • "Kan jeg være sikker på, at personalet har tid til min pårørende?"
  • "Har jeg ikke læst et sted, at demente på plejecentre fyldes med beroligende medicin?"
  • "Hvad nu hvis min pårørende løber væk fra plejecentret?"
  • "Er der ikke meget uro på et plejecenter. Jeg har hørt at ....".

 

Der er ingen tvivl om, at der er forbundet stor sorg at skulle give slip på din demente pårørende. At skulle erkende og se i øjnene at din pårørende er bedre stillet ved at komme i døgnpleje kan føles som resignation.

 

Løftet braser ...

Ægtefæller kan være angstfulde eller selv blive syge ved tanken om, at pågældende nu uigenkaldeligt står for at miste sin livsledsager, når den demente først for alvor flytter på plejehjem. Et løfte om at passe og pleje den demente lige til det sidste braser. Tabet af den demente er en realitet.

 

Demenssygdommens følgevirkning ...

Måske virker tanken om at flytte din demente pårørende til et plejehjem skrækindjagende på dig. Måske gør tanken om flytningen dig fysisk utilpas. Alligevel opfordrer jeg dig til, at du forholder dig til denne del af demenssygdommen. Demenssygdommens uundgåelige konsekvens. 

 

Ting og emner du med fordel kan snakke med din demente pårørende om før flytningen, gerne mens din pårørende stadig kan sætte ord på: 

  • Hvilke ting (møbler, malerier og lign.) vil du gerne have med dig på plejecentret?
  • Hvilken farve kunne du tænke dig, at vi maler væggene?
  • Hvilke billeder skal op på væggen i dit værelse?
  • Hvilket tøj, bluser og bukser eller kjoler vil du have med?

 

Når beslutningen er din ...

Er demenssygdommen så fremskreden, at det ikke er muligt at inddrage din pårørende, så er det vigtigt, at du husker for din pårørende! Hvad er betydningsfuldt for din pårørende? Hvilke ting, fotografier, pynteting, lampe eller malerier betyder noget for den demente. Hvilke af disse ting er mindeværdige for din pårørende og bør flytte med din pårørende på plejehjemmet?